Bol u grudima i bolne grudi na dodir

grudi

 

Bol u grudima i bolne grudi na dodir su česti simptomi kod mnogih žena. Benigne promene kada su grudi osetljive na dodir ili bole nazivaju se mastalgija.

Ciklična mastalgija

Bolne grudi mogu biti u vezi sa menstrualnim ciklusom. Bol u grudima se može pojaviti sa mesečnim ciklusom i isto tako proći. To je ciklična mastalgija. Javlja se pre menstrualnog ciklusa, a prolazi sa završetkom. Obično se javlja bol u obe dojke. Grudi su bolne na dodir, napete su, kao da otiču. Postoji osećaj težine i bol, koji nastaje kao rezultat hormonskih promena. Stoga, može se reći da je ovaj bol u grudima normalna pojava, kod mnogih žena. Ovaj bol se javlja uglavnom kod mlađih žena. Nema potrebe za daljim ispitivanjem, ali možete se obratiti svom ginekologu za savet i eventualnu terapiju za olakšanje tegoba.

Neciklična mastalgija

Postoji i bol u grudima koji se može okarakterisati kao neciklična mastalgija. Javlja se u jednoj dojci, kao oštar bol. Ovaj bol nije u vezi sa menstrualnim ciklusom, ali mogu biti razlog hormonske promene, postojanje čvorića i cisti. Najbolje je pregledom dojki utvrditi o čemu se zapravo radi. Bol u grudima se može pojačati usled hormonskih promena, zbog lekova ili stresa. Ovde postoji potreba da se obratite svom lekaru, jer je potrebno ispitivanje.

Bolne grudi se mogu javiti u ovulaciji, u trudnoći, kod dojenja, u menopauzi itd.

U slučaju da uočite bilo kakve druge promene ili bol u grudima treba ići na vanredan pregled grudi ili redovan u okviru godišnjeg ginekološkog pregleda.