Kako se koriste vaginalete

vaginalete

Kako se koriste vaginalete nije loše da pročitaju mlađe devojke koje ih još nisu upotrebljavale, a možda se ustručavaju da pitaju. Vaginalete su lekovi koji se obično koriste za lečenje gljivičnih i bakterijskih infekcija. Primenjuju se lokalno i kako im sama reč kaže vaginalete se stavljaju u vaginu. Postoje i vaginalete za održavanje normalne vaginalne flore, lečenje promena na grliću, kontracepciju itd. Vaginalete, kao i sve druge lekove, nikad ne treba koristiti na svoju ruku, već treba da ih prepiše ginekolog. Lekar je taj koji najbolje zna koje vaginalete treba da se koriste i koliko dugo. Neke vaginalete se koriste jedan dan, a neke više dana, pa čak i više meseci. U toku upotrebe poželjno je uzdržavati se od polnih odnosa. Ne stavljaju se u toku menstrualnog ciklusa. Ako se pojave sekret i neprijatan miris, peckanje prilikom mokrenja, svrab ili crvenilo u predelu intimne regije, to su signali koji ukazuju da možda treba da se koriste vaginalete i svakako razlog da idete kod ginekologa.

Pravilna upotreba vaginaleta

Vaginalete se stavljaju kad legnete u krevet, uveče, pre spavanja. Prethodno je potrebno da se istuširate, pripremite za spavanje i uradite sve ostalo što ste nameravali, jer kad stavite vaginaletu više ne treba ustajati do jutra. Uvek pročitajte uputsvo za upotrebu i proverite rok trajanja na pakovanju. Pre stavljanja operate ruke. Izvadite vaginaletu iz pakovanja. Mogu biti u obliku torpeda, kuglica i sl. Kad legnete, vaginaletu gurnite duboko u vaginu . To je vrlo bitno, da bi lek mogao adekvatno da deluje. Vaginaleta se postepeno rastapa i leči.

I ovo treba znati

Neke vaginalete uzrokuju pojačanu sekreciju, pa će vam možda trebati uložak. Vaginalete ne treba čuvati na toplom mestu, jer mogu da se rastope. Moguća je preosetljivost i neželjeni efekti, ako se koriste sa drugim lekovima, pa je potrebno konsultovati lekara. Neke vaginalete ne smeju da koriste trudnice i dojilje.