Samopregled dojke

U cilju prevencije i ranog otkrivanja promena na dojkama, evo  šta svaka žena treba redovno da radi:

Samopregled dojke ili kako da same pregledate dojke

Poželjno je da jednom mesečno same pregledate dojke. To je najbolje uraditi nakon menstruacije ili ukoliko je menopauza odrediti jedan dan u mesecu.Prvo treba da pogledom pregledate grudi. Skinite gornji deo odeće i stanite ispred ogledala. Znači radite vizuelizaciju ili posmatranje dojki. Gledate da bi uočili eventualne promene ili asimetričnost. Treba vam dobro osvetljenje. Prvo spustite ruke uz telo i pogledajte, a zatim se okrećite na levo i na desno. Onda stavite ruke na bokove i osmatrajte, pa zatim sa rukama na vrhu glave i na kraju sa rukama iznad glave. Sve vreme treba da se okrećete i vizuelizujete pravo, polulevo i poludesno. Ne treba da žurite, nego da pažljivo pregledate da nema nekih promena na grudima.

Zatim se radi samopalpacija. Podignite ruku i stavite je iza glave, a drugom rukom palpirajte dojku čija je ruka iza glave. To znači da treba da prstima pritiskate, prvo predeo iznad dojki, od ključne kosti do pazuha, a potom i nekoliko puta kružnim pokretima pregledajte celu dojku i na kraju i sam pazuh. Zatim predjite na drugu dojku. Pregled obavljate pipanjem sa više prstiju i to ne samo sa vrhovima, nego celim jagodicama prstiju. Radite kužne pokrete u smeru kazaljke na satu. Dobro je ako niste ništa neobično napipali. Ovo palpiranje možete raditi kada se tuširate.
Opipavanje dojke treba da uradite i kad ležite na ravnoj podlozi na ledjima. Ispod lopatice stavite jastuk i tu ruku podnignite iznad glave, a suprotnom rukom kružnim pokretima pregledajte celu dojku, pa predjite na drugu.
Treba još da proverite da li postoji neka sekrecija. Pregled se završava tako što uhvatite bradavicu palcem i kažiprstom i pritisnete. Tako proveravate da li postoji iscedak.
Žene treba jednom mesečno da rade samopregled dojki već od 20. godine života, a posle 35. godine života da rade samopregled i da idu jednom godišnje na pregled kod ginekologa koji može preporučiti ultrazvučni ili mamografski pregled.

Pregled dojki kod lekara

Dakle redovan pregled kod lekara je jednom godišnje i vanredno u slučaju da ste uočili bilo kakve promene, kao na primer:
– čvorići u dojci ili pazuhu
– promene na bradavici ili oko nje
– iscedak iz bradavice
– osetljivost kože dojke i promena boje
– smežurana koža na dojci
– bol u dojci ili ispod pazuha
– promena uobičajne veličine i oblika dojke

Pošto je statistički gledano karcinom dojke u porastu, poseban značaj pridaje se prevenciji, gde samopregled i pregled dojki imaju važnu ulogu.