Šta su kondilomi i kako se leče

Kondilomi su polne bradavice, koje se pojavljuju u predelu genitalija, kao rezultat prisustva Humanog Papiloma Virusa (HPV). Postoji preko 100 tipova ovog virusa. Neki od njih su odgovorni i za dobijanje raka na grliću materice. Stoga je vrlo važno delovati na vreme. I žene i muškarci mogu da imaju kondilome.Kod žena su promene lako vidljive, a kod muškaraca često i nema promena, nego samo prenose virus. Muškarci po pravilu imaju jači imunitet, pa se promene kod njih manje ispoljavaju ili su neprimetne. Oboleli obično nisu ni svesni prisustva HPV virusa, dok se ne pojave promene na genitalnim organima. Kao i kod drugih virusa, imunitet ima veoma važnu ulogu.

Šta ako imam kondilome?

Ukoliko se pojave kondilomi, treba znati da su to benigne promene i ne treba paničiti, nego se obratiti ginekologu. Pravovremeno uklanjanje je važno, jer kondilomi mogu da se šire i da smetaju, a u zavisnosti od podtipa virusa i stepena zapuštenosti, mogu da prerastu u malignitet. Kondilomi su više prisutni kod mladje populacije, posebno u slučaju čestog menjanja partnera. Kod starijih je broj inficiranih znatno manji.

Kako se prenose kondilomi?

Kondilomi se prenose seksualnim odnosom, ali to nije jedini način. I blag dodir kože i sluzokože i razmena telesnih tečnosti može da bude razlog. Zato ponekad ni upotreba kondoma nije dovoljna. Rizik je veći kod onih osoba koje često menjaju patnere. U slučaju prisustva kondiloma, potrebno je da se pregleda i partner.

Kako se rešiti kondiloma?

Najbolji način je da se kondilomi uklone. Kondilomi se efikasno uklanjaju laserom ili radiotalasima, a pri tome se primenjuje lokalna anestezija. To su pouzdani i najčešći načini uklanjanja kondiloma. Nekad i nakon uklanjanja kondilomi mogu ponovo da se pojave, pa je potrebno i naknadno intervenisati. Posle uklanjanja je važno da se popravi imunitet, ishranom i zdravim načinom života.  Jak imunitet može sam da se izbori sa HPV, ali to ne znači da onaj ko ima virus ne može da ga prenese. Studije su pokazale da jak imuni sitem predstavlja najbolju odbranu od ponovnog pojavljivanja kondiloma. Oni koji su imali genitalne bradavice, po preporuci lekara, mogu da koriste vitamine i minerale, kao dodatke ishrani. Cilj je da se stvori čvrst imuni sistem, koji bi umirio HPV virus i sprečio pojavu kondiloma u budućnosti.