6 grupa vaginalnog sekreta

Pregled vaginalnog sekreta  omogućava da se otkriju znakovi zapaljenja, infekcije, dobroćudne i zloćudne ćelije i druge promene, ako ih ima. Uzimanje uzorka je bezbolno. Od uzetog materijala pravi se razmaz po mikroskopskoj pločici, fiksira se i premazuje se specijalnim bojama, a onda se uzorak analizira pomoću mikroskopa.

Prvu grupu karakteriše prisustvo sluzi, poneki leukocit, mnogo Doderleinovih bacila. Ovakav nalaz je redak, ali smatra se normalnim, odnosno susreće se kod zdravih osoba pre puberteta, tj. kod devojčica.

Druga grupa je normalna za zdrave osobe. Nalaz se smatra regularnim, a karakterišu ga malo sluzi i leukocita, puno Doderleinovih bacila, neki stafilokok, streptokok, ali sve u normalnim granicama.

Treća grupa vaginalnog sekreta sadrži dosta leukocita, nema Doderleinovih bacila, ima mnogo patogenih bakterija. Moguće je značajno povećanje bakterija streptokok, stafilokok, enterokok i ešerihije koli. Kod treće gupe je karakteristično da teče sekret iz vagine i prlja veš. Sekrecija je neprijatnog mirisa tamnožute ili žutozelene boje. Može se javiti svrab, bol i crvenilo. Katkad može da prodje neopaženo, bez ikakvih simptoma i reakcije. Ali bez obzira na to da li su se pojavile neke neželjene reakcije ili ne, ukoliko je u nalazu utvrdjena treća grupa, treba je lečiti, jer se infekcija širi i može doći do upale. Leči se upotrebom antibiotika. Dosta žena u nalazu vaginalnog sekreta ima treću grupu.

Četvrta grupa vaginalnog sekreta odlikuje se obilnim žutim sekretom. Izaziva je gonokok. Javlja se kod osoba sa rizičnim seksualnim ponašanjem u smislu čestog menjanja partnera. Infekcija je ozbiljna i vrlo se brzo širi, pa postoji zakonska obaveza da se prijavi. Ova polna bolest je još poznata pod nazivom triper, gonoreja ili kapavac. Obično se doktoru prvo javlja muškarac zbog problema sa peckanjem pri mokrenju, bola i obilne gnojne sekrecije.  Kod žena su simptomi manje uočljivi, ali isto tako opasni. U pitanju je peckanje pri mokrenju i manji bol koji može da podseća na upalu bešike. Ako se utvrdi gonokokna infekcija istovremeno se antibiotikom leče i muškarac i žena. U slučaju neadekvatnog lečenja, mogu se javiti posledice u vidu začepljenja semenih kanala i jajovoda, a onda i sterilitet.

Peta grupa – odlika pete grupe je dosta leukocita, patogene bakterije, ali dominacija Trihomonas vaginalis-a.  Trihomonas vaginalis, redovan stanovnik završnih delova debelog creva. Uzrok dobijanja može biti neadekvatna higijena i niz drugih razloga. Može da se prenosi seksualnim putem. Simptomi su žutozeleni sekret neprijatnog mirisa, peckanje i svrab, ponekad i oticanje vaginalne sluzokože. Nekad kod žena nema nikakvih simptoma. Kod muškaraca se mogu manifestovati problemi pri mokrenju, a može rezultirati i upalom.

Šesta 6 grupa se javlja usled gljivične infekcije, a to je kandida albikans. Kolonije gljivica na vaginalnoj sluzokoži stvaraju karakterističan izgled, pa je dijagnoza moguća i bez brisa. Sekret je beo i gust. Infekcija kandidom se prenosi polnim putem i zna da bude dosta uporna. Pogoduje joj kisela sredina. Većina žena nema nikakve posebne simptome i tegobe, ali je treba lečiti, jer može da izazove posledice. Često se javlja u trudnoći, kod dijabetičara i usled dugotrajne upotrebe antibiotika.