Ginekološki pregled

ginekoloski pregled
Foto: Flickr

Radi održanja reproduktivnog zdravlja, žene treba bar jednom godišnje da idu na ginekološki pregled. Ako je potrebno na ginekološki pregled se ide i češće, u slučaju da se primete izvesni problemi.
Pregled kod ginekologa počinje uzimanjem anamneze. To je razgovor gde ginekolog dobija informacije. Na pregledu ginekolog po pravilu postavlja pitanja u vezi menstrualnog ciklusa, seksualne aktivnosti, razloga dolaska i sl. Cilj ovog razgovora je da se lekar informiše o vašem zdravlju.
Pregled se potom sastoji od genitalnog pregleda. A može se raditi i pregled grudi.

Obzirom da se ginekologu pokazuju intimni delovi tela, neke žene imaju otpor pri samoj pomisli da idu kod ginekologa, a posebno ako idu prvi put. To je i razumljivo. Ali ipak, periodični ginekološki pregledi su ključna stvar za zdravlje žene, tako da godišnje preglede nikako ne bi trebalo preskakati. Osim toga, mnoge devojke koje prvi put dolaze kod ginekologa iznenade se, jer ih pregled ništa ne boli i ne traje dugo.

Šta treba znati pre odlasaka na ginekološki pregled

Pregled ne treba zakazivati kad imate menstruaciju. 24 sata pre pregleda ne treba imati seksualne odnose, jer ako se radi PAPA test rezultati možda ne budu relevantni. Savetuje se da žena mokri pre ginekološkog pregleda, jer ukoliko je puna bešika, može biti neprijatno. Pametno bi bilo da spremite pitanja za ginekologa, a vezano za vaše ginekološke probleme, kada dolazite na redovan godišnji pregled. Ginekolog treba da zna ako se pojavilo krvarenje van menstruacije ili ako ste uočili neprijatan miris ili bol. Iskrene informacije sa vaše strane, najbolje će pomoći ginekologu da proceni vaše zdravlje, a to ide u vašu korist.

Kako izgleda ginekološki pregled u užem smislu

– Radi se inspekcija ili posmatranje genitalnih organa uz eventualnu palpaciju. Proverava se da li postoje znaci iritacije i infekcije.

-Potom se koristi insrument spekulum, koji ulazi u vaginu i omogućava da se vidi unutrašnjost. Spekulum je obično metalni instrument u obliku kljuna. Ukoliko je žena sasvim opuštena ne bi trebalo da bude naročito bolno.

-Na kraju ginekolog uvodi dva prsta jedne ruke u vaginu, a drugom rukom lagano pritiska donji deo trbuha. Na ovaj način je moguće je utvrditi promene na materici i jajnicima.

Ovaj ginekološki pregled treba da traje oko 5 minuta.

Pregled dojki

Svrha pregleda dojki je da se utvrdi da li postoje čvorići ili druge nepravilnosti, a sve u cilju utvrdjivanja predmalignih promena u ranoj fazi. Lekar treba kružnim pokretima da ispita zdravlje grudi. Ako osećate bol treba da kažete. Lekar može pacjentkinji da objasni kako da sama radi pregled dojke jednom mesečno.

Eto tako odprilike izgleda ginekološki pregled.