Koliko može da mi menstruacija kasni

Mnoge devojke i žene osećaju napetost kada menstruacija kasni i pitaju se da li je sve u redu i koliko može da mi menstruacija kasni. Šta je ono što je normalno i što se toleriše kao normalno kašnjenje? Ako menstruacija kasni do 7 dana sačekajte još malo. Ako kasni preko 7 dana treba da razmislite o odlasku kod vašeg ginekologa. Ginekolog će vam reći koje analize treba da uradite. Verovatno ćete raditi test na trudnoću i još neke analize.Bitan podatak je i redovnost prethodnih menstruacija, kao i to da li ste na početku reproduktivnog perioda, u reproduktivnom periodu ili na kraju reproduktivnog perioda (pred menopauzom).

Razlozi izostanka menstruacije

Do izostanka menstruacije najčešće dolazi zbog anovulacije, trudnoće i ciste na jajnicima. Ali postoji i čitav niz drugih razloga, kao što su stres, upotreba lekova, neke bolesti itd. Ne treba nagadjati i paničiti nego se javiti ginekologu da se urade neophodne analize.

Početak reproduktivnog perioda

Treba znati da kod mladjih devojaka, koje su prvu menstruaciju dobile pre par godina, nije neuobičajno da dodje do izostanka menstruacije, zato što se još uvek nije ustanovilo normalno funkcionisanje hormona. To su neki trenuci kada je pravo vreme za prvi odlazak kod ginekologa.

Primenopauza

Slično je kod žena u primenopauzi, kada se dešava izostanak menstruacije. Primenopauza je period koji po pravilu traje do 5 godina godine pre menopauze. Ovaj period mogu da karakterišu još i promene raspoloženja, preznojavanje i nesanica. To je period kada žena ulazi u menopauzu. Tada dolazi do hormonskih promena, koje imaju uticaj na redovnost, obilnost i trajanje menstruacije.

O menstruaciji

Menstruacija je fiziološka pojava kod žena, kada dolazi do mesečnog krvarenja pod uticajem žlezda sa unutrašnjim lučenjem. Ako ne dodje do oplodnje i trudnoće, javlja se mesečno krvarenje. Prvu menstruaciju devojčice dobijaju uglavnom od 10 do 16 godine života. Pred samu menstruaciju žena može biti napeta i razdražljiva, što je posledica delovanja hormona, koji utiču na emocionalne i fizičke promene. Taj predmenstrualni sindrom ili PMS traje 5 do 10 dana pre dobijanja menstruacije. Ponekad su menstruacije obilne i bolne. Krvarenje traje obično od 3 do 7 dana. Normalno trajanje ciklusa je od 23 do 35 dana.
Mesečna krvarenja prestaju na kraju reproduktivnog perioda sa ulaskom u menopauzu.