Hlamidija polno prenosiva bakterijska infekcija

Hlamidija je jedno od najčešćih oboljenja koje se prenose seksualnim odnosom. Hlamidija je na drugom mestu, a na prvom je virus HPV. Od bakterijskih infekcija koje se prenose polnim putem na prvom je mestu. Infekciju poznatu pod nazivom hlamidija izaziva ustvari bakterija Chlamydia Trachomatis. Hlamidija se pretežno ustanovljava kod žena do 25 godina starosti, a ređe kod starijih. Hlamidiju može da ima i partner, pa je neophdno obostrano lečenje.

Kako se prenosi

Hlamidija se prenosi vaginalnim, analnim i oralnim odnosom. Hlamidija se prenosi vaginalnim porođajem sa majke na dete.

Simptomi

Karakteristično je to što su simptomi vrlo blagi, a često i nema simptoma. Kod žena se simptomi još manje ispoljavaju nego kod muškaraca. Moguće je da primetite više vaginalnog sekreta, bol kod odnosa, bol u leđima, vanredno krvuckanje, peckanje kod mokrenja i druge blage simptome za koje možete smatrati da nisu bitni ili da su prolazni. Zbog toga je važno i kod blagih simptoma da se obratite ginekologu ili poželjno je povremeno se testirati, čak i kad nema simptoma. Preporuka je testirati se jednom godišnje i to važi za sve mlađe ženske osobe. Test na hlamidiju se radi uzimanjem brisa sa grlića materice i uretre. Testovi mogu biti NAAT (Nucleic acid amplification test), ELISA testovi, DNK test, DFA test i kultura hlamidije.

Posledice nelečenja

Posledice nelečenja hlamidije mogu biti vrlo ozbiljne. Nelečenjem se infekcija širi i može da uzrokuje sterilitet. Veći je rizik od vanmaterične trudnoće, promena na jajnicima i grliću materice. U trudnoći može da dođe do spontanog pobačaja i drugih komlikacija. I beba može da se zarazi od majke, prilikom porođaja.

Lečenje

Kod lečenja se koristi terapija antibioticima. Neophodno je testiranje partnera i lečenje ako se utvrdi prisustvo hlamidije. Nakon 3 meseca bilo bi dobro uraditi ponovno testiranje na hlamidiju.
Kada se izleči hlamidija, ne stiče se imunitet, nego može opet da se dobije.

Preventiva

Upoznavanje i edukacija mladih sa rizicima i načinoim prenošenja hlamidije. Upotreba kondoma i izbegavanje promiskuitetnog ponašanja, čestog menjanja partnera.