Ginekološki ultrazvuk

Ginekološki ultrazvuk je savremena, neškodljiva, jednostavna i bezbedna dijagnostička metoda. Ultrazvuk nam omogućava vizuelizaciju unutrašnjih organa i tkiva, kao i utvrđivanje njihove veličine, strukture i prokrvljenosti. Na taj način mogu se otkriti i locirati mnoge promene, stoga je danas ultrazvuk nezamenjiv u dijagnostici. Ginekološki ultrazvuk se može raditi preko stomaka (transabdominalno) ili vaginalnim putem (trans vaginalno). Kod transvaginalnog  ultrazvuka, koristi se sonda i pošto je bliže posmatranim ogranima, dobojamo jasniju sliku.
Savremeni ultrazvuk, color Doppler, 3D i 4D ultrazvuk koriste se i u trudnoći. Izuzetno značajna je primena ultrazvuka u trudnoći, kada se prati bebin razvoj u stomaku. Time je moguće utvrditi različite parametre i stanje bebe, kao i pol, a roditelji dobijaju sliku ili video snimak.

Kada se radi ginekološki ultrazvuk?

– preporučuje se jednom godišnje u okviru redovnog ginekološkog pregleda
– kod izostanka menstruacije
– kod obilnih, bolnih i neredovnih krvarenja
– provera veličine i izgleda jajnika i materice
– bol u maloj karlici
– praćenje cisti i mioma
– potvrda i praćenje toka trudnoće

Priprema za ginekološki ultrazvučni pregled

Ako radite transabdominalni pregled onda treba popiti 5 čaša ili oko 1 litar vode, na oko 1 sat pre samog pregleda. Ne treba mokriti pre pregleda, jer bešika treba da bude puna. Kod transvaginalnog pregleda bešika treba biti prazna. U slučaju da se rade oba pregleda, onda ide prvo transabdominalni.