Odlaganje menstruacije zbog mora

na plazi Odlaganje menstruacije upotrebom lekova je čest način da se ciklus pomeri za određen period, najčešće radi odlaska na more, ali i iz drugih razloga. Postavlja se pitanje da li je odlaganje menstruacije opravdano? Ima situacija kad zaista jeste opravdano, ali to zvisi od vaše odluke. Najbolje je da tablete ne uzimate samostalno, već da u slučaju ovakvog zahteva, ginekolog preporuči  šta da uzmete i koliko dugo. Odlaganje menstruacije nije opasno po zdravlje, ali može da bude problema, ako uzmete lek koji vama ne odgovara ili ga koristite previše ili predugo. Zato je uvek sigurnije obratiti se prvo vašem ginekologu. Ako se pridržavate saveta ginekologa odlaganje menstruacije može samo poremetiti vaš menstrualni ciklus, ali neće ostaviti posledice po zdravlje. Posle određenog vremena menstrualni ciklus se ustali i stabilizuje, kao i pre.

Za odlaganje ciklusa mogu se koristiti kontraceptivne pilule, koje su ujedno i sredstvo kontracepcije. To se obično preporučuje onim devojkama/ženama koje ih već koriste. Kod upotrebe kontraceptivnih pilula se jednostavno nastavlja sa svakodnevnom upotrebom i nakon što uzmete poslednju tabletu iz pakovanja (21 ili 28 dan). Koliko dugo ćete uzimati ove pilule? Jedna mogućnost je da prekinete kad se vratite sa mora, a druga je da pijete 2 kutije kontinuirano. To odlučite u dogovoru sa vašim ginekologom. Mogući su blagi neželjeni efekti u vidu krvuckanja, tačkastog krvarenja što nije ništa strašno.

Druga mogućnost za odlaganje menstruacije je upotreba hormonskih tableta, koje nisu kontraceptivi, kao na primer Primolut Nor, Orgametril. Treba da se počne sa uzimanjem najmanje tri dana pre nego što očekujete nastupanje menstruacije. Važno je imati na umu da vas ove tablete ne štite od neželjene trudnoće, pa u slučaju potrebe koristite druga sredstva kontracepcije, ona koja nisu hormonska. Mogući su neželjeni efekti kao blaga glavobolja, malaksalost, napetost grudi, nadutost i sl.

Postoji i mogugućnost skraćenja ciklusa upotrebom kontraceptivnih tableta koje sadrže samo progesteron.

Postoje i tablete Seasonale i  Seasonique koje odlažu menstrualni ciklus na 60 i 90 dana. Smatraju se vrlo efikasnim u zaštiti od neželjene trudnoće.

Tempiranje ili pomeranje ciklusa je danas postala učestala pojava i to posebno u toku letnjih meseci kada se ide na more.