Policistični jajnici

Policistični jajnici se javljaju usled hormonskih poremećaja. Uzrokuju izostanak ovulacije. Sindrom policističnih jajnika ima do 10% žena u reproduktivnom periodu. Ne zna se tačan razlog nastanka policističnih jajnika, ali veruje se ga ulogu ima genetski faktor. Gotovo polovina žena je gojazno ili ima sklonost ka tome. 

Sindrom policističnih jajnika simptomi

Jajnici su uvećani, a u njima se nalazi veći broj cistica. Sem ovih promena sindrom policističnih jajnika se manifestuje kroz sledeće siomptome: neredovne menstruacije ili potpuni izostanak, viškom muških hormona, masnim tkivom u predelu stomaka, dlakavost, akne, masna koža, opadanje kose, gojaznost itd. Policistični jajnici mogu biti uzrok neplodnosti.

Dijagnoza

Dijagnoza se uspostavlja kombinovanjem više metoda. Anamneza, pregled, ultrazvuk i laboratorijski nalazi se uzimaju u obzir, da bi se utvrdilo da li su u pitanju policistični jajnici. Najpouzdanije informacije daje nam ultrazvučni pregled sondom, gde se meri i analizira stanje u jajnicima.

Zašto policistični jajnici nisu poželjni

Žene sa policističnim jajnicima treba češće da dolaze na ginekološke preglede i uopšte da kontrolišu zdravlje. Osim što mogu da onemoguće začeće, policistični jajnici sa sobom nose i niz drugih rizika. Češće se javljaju pobačaji, dijabetes, bolesti srca, povišen pritisak, karcinom jajnika, krvarenja, anemija, kasna menopauza i drugo.

Lečenje policističnih jajnika

Lečenje policističnih jajnika nije isto za svaku osobu, pa je neophodno da vam vaš lekar odredi način lečenja. Lečenje zavisi od nalaza, simptoma i želje za potomstvom. Ponekad se lečenje svodi samo na dijetu, odnosno smanjenje telesne težine. Moguće je lečenje lekovima ili hirurški. Preporuka je da se poveća fizička aktivnost, a da se prekine sa upotrebom cigareta i alkohola (za one koji koriste).
Lekovi koji se prepisuju deluju uglavnom na regulaciju hormona. I kontraceptivne pilule mogu imati pozitivan efekat na regulaciju hormona, pa time i na policistične jajnike.