Kondom zaštita od bolesti i sredstvo kontracepcije

kondom

Uloga kondoma je dvojaka. Kondom je zaštita od polno prenosivih bolesti i najviše korišćeno sredstvo kontracepcije. Kondom spada u mehaničke i barijerne metode kontracepcije. Onemogućava ulazak semene tečnosti u vaginu i na taj način sprečava neželjenu trudnoću. Isto tako sprečava prenos mnogih polnih bolesti sa partnera na partnera. Treba imati u vidu da kondom jeste dobra zaštita, ali nije stoprocentna. 

Kako staviti i koristiti kondom

Kondom se stavlja na penis u erekciji pre seksualnog odnosa. Na pakovanju proizvodjača se obično nalazi uputstvo za upotrebu i toga se treba pridržavati. Ukoliko se nepravilno koristi može da pukne. Prilikom stavljanja bitno je da unutar kondoma ne ostane vazduh, što može uzrokovati pucanje. Ne treba ni koristiti dva kondoma jedan preko drugog, jer to nije veća zaštita, naprotiv može doći do pucanja. Kondom je napravljen od rastegljivog materijala, obično od lateksa ili poliuretana, a ima na sebi lubrikante na vodenoj bazi. Nakon upotrebe kondom treba zavezati i umotati u maramicu, te baciti u kantu za smeće. Upotrebljen kondom ne treba koristiti ponovo, već za svaki seksualni odnos upotrebiti novi.

Kada treba koristiti kondom

– ako ne želite da ostanete u drugom stanju, bolje je koristiti kontracepciju, nego prekidati trudnoću
– ako nemate stabilnu vezu i često menjate partnere, obavezno koristite kondom
– ako niste sigurni u partnera i niste dugo sa njim

Kada ne treba koristiti kondom

– ako imate dugogodišnjeg partnera u koga imate poverenja
– ako vi i vaš partner nemate polno prenosive bolesti
– ako želite bebu

Šta ako kondom pukne ili spadne?

Ponekad se dešava da prilikom seksualnog odnosa kondom pukne ili spadne, odnosno ostane u vagini. Onda postoji sumnja da je i deo semene tečnosti završio u vagini. U tim trenucima ne treba paničiti. U slučaju da je neophodno postoji i pilula za dan posle, pa možete kontaktirati vašeg ginekologa.