Pravilna intimna higijena vodi dobrom intimnom zdravlju

U sredini u kojoj je intimno zdravlje još uvek tabu tema, savete uglavnom dobijamo od majki i prijateljica. Malo će nas majčine savete uzeti sa rezervom i potražiti još informacija od svog lekara, ginekologa, farmaceuta ili čak i na internetu. Ipak, kako nauka napreduje i naša fiziologija se sve više razjašnjava, tako se i saveti vremenom menjaju

Naša intimna regija ima sebi svojstvenu mikrobiološku ravnotežu koju zovemo vaginalna flora. Ovo znači da mnoge bakterije i gljivice žive na našoj vaginalnoj sluzokoži u ravnoteži, ne izazivajući bolest. Ukoliko se ova ravnoteža poremeti, može se javiti svrab, peckanje, sekret i druge tegobe, a sredina postaje podložnija mikrobima iz spoljne sredine. Postoji mnogo načina da narušite ravnotežu vaginalne flore.

Ovde možete pročitati savete za pravilno održavanje intimne higijene, koji će vam pomoći da očuvate mikrobiološki balans, a samim tim uspostavite i održite dobro vaginalno zdravlje.

1. Ni premalo ni previše

Nemojte koristiti običan sapun, preparate koji sadrže sapun ili šampon za pranje intimne regije. Koristite samo čistu vodu ili preparat posebno predviđen za intimnu negu. Perite se sopstvenim rukama ili čistim mekim peškirom, a nikako nemojte grubo trljati intimno područje, kako ne biste izazvali iritaciju.

2. Čisti peškiri

Često menjajte peškire jer se, zbog vlage i toplote, na njima bakterije i gljivice lako razmnožavaju.

3. Menstruacija

Menjajte tampone i uloške redovno. Ukoliko ste u mogućnosti, isperite se vodom između svaka dva menjanja.

4. Brisanje nakon nužde

Koristite neparfemisani, nebojeni toalet papir, da biste izbegli iritaciju ili alergijske reakcije. Takođe, izbegavajte toalet papir od recikliranog materijala. Uvek se brišite od napred ka pozadi, jer ćete tako sprečiti da bakterije iz digestivnog trakta dospeju u vaginu.

5. Prirodno i lagano

Nemojte nositi tesan donji veš, uske pantalone, ni tesnu sintetičku odeću. Ovakvo oblačenje povećava temperaturu kože i onemogućava joj da diše, pa stvara pogodne uslove za prekomeran razvoj mikroorganizama.

6. Kao od majke rođeni

Spavajte bez donjeg veša. Ovo će dozvoliti vaginalnoj regiji da se preko noći regeneriše od stalnog pritiska u toku dana.

7. Sladak život

Ako često patite od gljivičnih vaginalnih infekcija, preispitajte svoju ishranu. Moguće je da unosite preteranu količinu šećera i drugih ugljenih hidrata (hleb, pasta, testo), pa ovo pogoduje razvoju gljivice Candida albicans. Pokušajte da korigujete dijetu.

8. Vaginalni probiotik

U nekim situacijama, kao što je stres, bolest ili terapija antibioticima, važno je dodatno pomoći vaginalnoj flori da održi ravnotežu. Koristite neki lokalni probiotik.

9.  Znanje je važno

Naučite da prepoznate znake koje vam telo šalje: svaka žena ima sekret, a njegova boja, miris i konzistencija razlikuju se od osobe do osobe. Bitno je da naučite šta je za vas normalno i da umete da uočite pojačan sekret i miris, koji mogu biti znaci za posetu ginekologu.

10. Vodite ljubav pametno

Vodite ljubav kada ste spremne, jer nedovoljna vlažnost vagine može izazvati iritaciju ili čak oštećenje tkiva u toku seksualnog odnosa. Ukoliko imate problema sa vlažnošću, koristite neko sredstvo za vlaženje. Takođe, ukoliko ne pokušavate da ostanete u drugom stanju, koristite kondom. Tako ćete se sačuvati i od seksualno prenosivih bolesti, kao i od poremećaja vaginalne flore koji mogu nastati usled izlivanja semene tečnosti u vaginu.

I za kraj…

Čuvajte svoje zdravlje. Dobro opšte zdravstveno stanje pomoći će vam da održite i dobro vaginalno zdravlje. Pijte dovoljno tečnosti, hranite se zdravo, odmarajte dovoljno i bavite se fizičkom aktivnošću. Posećujte ginekologa redovno, jer postoje bolesti koje mogu proći neprimećeno, a koje mogu imati veliki uticaj na vaše zdravlje.

Napisala: Lana Orton

Više informacija na temu intimne higijene možete naći na Multi-Gyn.rs