Kontracepcija treba biti neškodljiva i efikasna

Pod pojmom kontracepcija podrazumevamo sve načine, mere i sredstva, što se primenjuju radi sperečavanja neželjene trudnoće. Treba voditi računa o svom zdravlju, stoga ako ste sigurni da ne želite trudnoću, bolje je koristiti kontracepciju, nego prekidati trudnoću. Veliki je broj metoda koje su na raspolaganju, a razlikuju se po stepenu zaštite, delovanju, načinu na koji se koriste, udobnosti tokom odnosa.Ako ne želite da ostanete u drugom stanju, vaš ginekolog će vam dati savet koja je metoda kontracepcije za vas najbolja. Važno je da je sredstvo neškodljivo, da je efikasno i  da ne remeti seksualni odnos. Metode i sredstva kontracepcije mogu biti: prirodne, hemijske, mehaničke i hormonske.

Prirodne (biološke ili tradicionalne) metode kontracepcije

1.Prekid odnosa je ne baš pouzdana, stara tradicionalna metoda, kada se neposredno pre ejakulacije semena tečnost izbaci u spoljašnju sredinu, umesto u vaginu. Nije pouzdana zato što mali deo semene tečnosti uvek može da izadje i pre, a to je dovoljno za oplodnju.

2.Računanje plodnih i neplodnih dana je ustvari kalendarska metoda. Da bi se znalo kad su plodni dani neophodno je da znamo koliko traje ciklus. Kod žena sa neredovnim menstruacijama teško je izračunati. Ovo je isto tako jedna od metoda na koje se ne možete sasvim osloniti.

3.Meri se bazalna temperatura odmah posle budjenja i pre ustajanja iz kreveta. Ovulacija kreće sa rastom temperature 0,2-0,5. Potrebno je apstinirati 3 dana, nakon skakanja temperature. Morate imati u vidu da vas ni ova metoda ne štiti sasvim, jer skok temperature može biti i iz drugog razloga.

4.Kada je ovulacija dolazi do promena na sluzi koja dolazi iz grlića. Promene su vidljive i golim okom u vidu obilne rastegljive i providne sluzi, a naročito pod mikroskopom gde sluz izgleda kao paprat. U svrhu provere se koristi mini mikroskop mejbi bejbi.

Hemijske metode

Hemijske metode ili spermicidi su razne vaginalne kreme, gelovi, paste, tablete koje uništavaju spermatozoide, a stavljaju se pre odnosa. Nisu potpuno delotvorni, pa se najčešće kombinuju sa nekim drugim metodama.

Mehaničke metode kontracepcije

Prezervativ ili kondom je jedno od efikasnijih sredstava kontracepcije i najčešće se upotrebljava. Uslov je da se upotrebljava na pravilan način, prema uputstvu. Za razliku od svih drugih sredstava, pruža dobru zaštitu i od polnih bolesti, mada ne stoprocentnu. Kondom može da pukne ili spadne.

Dijafragma je barijera ili prepreka je kontracepcija koja se postavlja duboko u vaginu. Koristi se u kombinaciji sa spermicidima, da bi bilo efikasnije. Kod pravilne upotrebe sigurnost je velika.

Spirala je u obliku slova T. Spiralu ili inauterni uložak postavlja samo ginekolog. Postavlja se u matericu. Preporučuje se samo ženama koje su već radjale. Novije spirale sadrže srebro, bakar ili zlato, te progesteron hormon. Mehanički se sprečava prodor semene tečnosti, a hormon sprečava ovulaciju. Veoma je efikasno sredstvo, lako se ugradjuje i može da pruža zaštitu godinama. Ima svoje prednosti i mane. Neko podnosi, a neko ne podnosi dugo prisustvo stranog predmeta u sebi. U svakom slučaju za ovakvu vrstu kontracepcije treba se obratiti ginekologu.

Hormonske metode

Ove metode se uglavnom svode na upotrebu pilula za kontracepciju. Ove tablete sadrže hormone progesteron i estrogen koji deluju tako da sprečavaju ovulaciju. Po prestanku uzimanja pilula ovulacija se vraća. Pilule za kontracepciju su veoma efikasne i pružaju veliki procenat sigurnosti da do začeća neće doći. Postoji odredjena bojazan da će pilule izazvati neželjene reakcije, ali one su u većini slučajeva blage i ne pretstavljaju nikakvu smetnju. Pilule za kontracepciju su danas prilično usavršene. U slučaju neželjenih efekata prestaju da se koriste, a lekar može da prepiše druge. U slučaju nekih zdravstvenih problema, pilule ne smeju da se koriste, tako da je pravilno obratiti se ginekologu i za ovaj vid kontracepcije, a ne uzimati pilule na svoju ruku.
Postoji i takozvana pilula za dan posle. Naime ako ste imali odnos kada su plodni dani, a vi ne želite trudnoću, niste bili zaštićeni ili je pukao kondom i sl. Treba da idete kod ginekologa, jer postoji način da se trudnoća spreči, to nije prava kontracepcija, nego pilula za dan posle. Postoji pilula koja, ako se uzme u roku 72 sata posle odnosa i još jedna posle 12 sati nakon što je uzeta prva, u 95% slučajeva do trudnoće neće doći.