Ishrana u trudnoći

Trudnoća je period kada treba voditi računa o mnogim stvarima, posebno o tome kakva je ishrana u trudnoći. U toku 9 meseci dobije se oko 12 kg, u proseku. Nekada je to i više ili manje, što zavisi od mnogo faktora. Ako je blizanačka trudnoća i 20 kg je normalno. Ne treba biti na dijeti, ali svakako treba voditi računa da ne dobijete previše kilograma, jer to nije dobro ni za majku  ni za bebu.Težina koja se dobija u toku trudnoće treba da bude rezultat prirasta ploda i u skladu sa tim uvećanja pojedinih organa, a ne nagomilavanja masnoće. Postoji izreka da u trudnoći treba jesti za dvoje, pa to deluje kao da možete jesti koliko hoćete i šta hoćete, ali nije baš tako. Trebate biti umereni u svemu.

Mučnina u trudnoći

U prvom trimestru neke trudnice čak i oslabe. Razlog je mučnina i povraćanje, koje su kod većine trudnica karakteristične za ovaj period. Kod nekih je to manje izraženo, a kod nekih više. Ove tegobe obično prolaze nakon 3 meseca. Potrebno je jesti češće, a da to budu manje porcije hrane. Ponekad čak i miris hrane može da izazove muku i gadjenje. Izbegavajte hranu koja vam se gadi i izaziva mučninu, a jedite ono što vam prija i ne izaziva probleme.
Nasuprot ovome u nekim fazama trudnoće možda ćete imati i napade gladi. Nekim trudnicama su omiljeni kiseli krastavci, kolači, voće, čokolada i sl. Sa slatkišima treba biti oprezan i smanjiti ih na razumnu meru.

Pravilna ishrana

Osnov pravilne ishrane u trudnoći je hraniti se raznovrsno i koristiti što više zdravu hranu. Ne treba ni mnogo eksperimentisati sa hranom u ovom periodu. Treba izbaciti iz ishrane proizvode koji su preslani i prezačinjeni, kao na primer grickalice. Treba izbaciti zasićene masnoće i suhomesnate proizvode. Alkohol i gazirana pića nisu za vas. Treba piti minimum 2 litra tečnosti dnevno, a da to bude najviše voda, pa čaj i voćni sok (poželjno bi bilo da je cedjen na sokovnik).
Od masti se preporučuju biljna ulja, maslinovo, suncokretovo i druga, kao i orašasti plodovi koji osim toga sadrže i dosta kalcijuma.
Proteini su veoma važni, a sadrže ih meso, mleko i mlečni proizvodi, jaja, riba, mahunarke.
Ugljeni hidrati su dostupni u žitaricama, voću i povrću. Gledajte da koristite i žitarice od celog zrna (integralni pirinač, geršla, ovsene pahuljice, proso itd), a ne samo da jedete hleb i testo.
Kalcijum i D vitamin su značajni kako za razvoj deteta, tako i za očuvanje koštanog skeleta majke. Dobri izvori su jogurt, mleko, sir, riba, orašasto voće, lisnato povrće itd.
U trudnoći se često javlja problem sa nedostatkom gvoždja. Potrebe za gvoždjem su povećane. Nedostatak gvoždja, nizak hemoglobin i manjak eritrocita u trudnoći ukazuju na fiziološku anemiju. Da bi popravili krvnu sliku kada ste u drugom stanju, treba više da koristite namirnice bogate gvoždjem. Tu spadaju kupina, borovnica, spanać, susam, proso, meso i druge. C vitamin poboljšava usvajanje gvoždja.
Folna kiselina je važna, jer smanjuje rizik od pobačaja, a bitna je i za razvoj ploda. Nedostatak folne kiseline može da dovede do problema sa kičmom i glavom deteta. To je deo B kompleksa. Važna je za stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Nalazi se naročito u lisnatom povrću, narandžama, koštunjavom voću itd. Savetuje se uzimanje dodataka ishrani, sa folnom kiselinom u trudnoći i čak pre začeća, po preporuci lekara.