Upala jajnika simptomi i lečenje

Uzrok upale jajnika je infekcija i to streptokok, stafilokok, ešerihija koli, hlamidija, gonokok, mikoplazma, ureaplazma, kandida itd. Pošto se jajnik i jajovod nalaze vrlo blizu, veoma se retko javlja zapaljenje, samo jajnika ili samo jajovoda. Uglavnom dolazi do zapaljenja i jajnika i jajovoda, a to se stručno naziva andeksitis.Upala se najčešće javlja kod mladjih žena u trećoj ili četvrtoj deceniji života. Veći je rizik kod ranog ulaska u seksualne odose, čestog menjanja partnera, neadekvatne higijene, izbegavanja upotrebe zaštite i sl. Može da se javi posle porodjaja, pobačaja ili nekih drugih intervencija. Upala može da se pojavi i u vreme mestruacije ili posle uoptrebe nekih kontraceptivnih sredstava. U slučaju sedenja na hladnom betonu, neadekvatnog oblačenja ili dugog boravka na hladnoći, imunitet se lako naruši, pa se i bakterije brže razmnožavaju. Takav scenario pogoduje razvoju bolesti.

Simptomi

1. Bolovi prilikom odnosa
2. Muka i povraćanje
3. Bol u donjem predelu stomaka
4. Povišena telesna temperatura i drhtavica
5. Pojačana sekrecija

Upala jajnika može biti akutna i hronična. Izraženost simptoma zavisi od stadijuma bolesti, ali nekad simptoma nema ili su toliko blagi da se ne prepoznaju na pravi način. Simptomi mogu da se tumače pogrešno, jer ima još bolesti sa sličnim simptomima, kao upala slepog creva, upala mokraćnih puteva, vanmaterična trudnoća i dr. Ako se pojavi bilo koji od ovih simptoma, treba se odmah obratiti ginekologu.

Dijagnoza

Bolest se dijagnostikuje, tako što se prvo obavi razgovor sa pacjentkinjom, sa ciljem da se prikupe informacije o prirodi bolesti (anamneza) i na osnovu kliničke slike. Zatim se radi pregled sa ultrazvučnim pregledom. Potom se rade laboratorijske analize krvi i urina. Rezultati laboratorije, mogu da pokažu povećanu sedimentaciju i veći broj leukocita. U slučaju potrebe se radi i laparoskopija.

Lečenje

U slučaju upale terapija je antibiotska i analgetska. Terapija mora da se uzima onoliko dugo koliko lekar kaže. Ne prekidati terapiju pre vremena. Potrebno je mirovanje. U težim slučajevima se leči hirurški. Nekad je potrebna hospitalizacija, a lakši slučajevi se leče ambulantno. I kod partnera je potrebno proveriti prisustvo bakterija i uključiti terapiju, po potrebi.

Posledice

Ako se bolest ne leči na vreme i pravilno, mogu se javiti hronični problemi. U nekim slučajevima može doći i do vanmaterične trudnoće. Ako se začeće desi neposredno posle upale jajnika treba se obratiti ginekologu.  Upala jajnika je medju najčešćim uzrocima neplodnosti kod žena. Kod samo jedne upale rizik za neplodnost je 15%.