Pojačan vaginalni sekret peckanje i svrab u vagini

vaginaPojačan sekret iz vagine je česta pojava i može biti sasvim normalna pojava. To zavisi od toga kada se pojačan sekret pojavljuje i da li je ili nije, praćen nekim propratnim pojavama. Ako je vaginalni sekret pojačan neposredno pre menstruacije ili nakon menstruacije i u vreme ovulacije, nema razloga za brigu, jer je to uobičajeno. Bela boja sakreta je normalna, te prozirna vodenasta pražnjenja, kao i prozirna rastegljiva sluz tokom ovulacije. Tu nema razloga za posetu ginekologu i lečenje.

Sumnjiv vaginalni sekret praćen peckanjem i svrabom

Ako se sekret pojavi u nekom drugom trenutku ili je prisutan konstantno, to nije normalna pojava. Žuta, braon, sivkasta ili zelena boja sekreta su uvek sumnjive, ali i bela ako je gust kao sir (grumuljičast) i tu treba konsultovati ginekologa. Ako pojačan sekret prati peckanje i svrab u vagini, sa neprijatnim mirisom iz vagine, to je zaista onda razlog da se obratite vašem ginekologu.
Najčešće su u pitanju bakterije ili gljivice, ali to je posao za ginekologa, da utvrdi koja je grupa i šta je razlog pojačanog sekreta. Na osnovu ginekološkog pregleda ili rezultata brisa, ginekolog će verovatno prepisati neke adekvatne vaginalete. Terapija vaginaletama traje nekoliko dana.

Vaginalna suvoća

Nije dobro ni kad nema nikakvog vaginalnog sekreta, odnosno kad vagina nedovoljno proizvodi sekret, a to se dešava u menopauzi. To je takozvana vaginalna suvoća, koja je karakteristična za menopauzu, ali se nekad javlja i kod mlađih žena.

Uloga vaginalnog sekreta

Dakle, u periodu od puberteta do menopauze iz vagine se luči tečnost koju zovemo vaginalni sekret, iscedak ili pražnjenje. Normalan vaginalni sekret ima svoju ulogu u čišćenju i zaštiti vagine.