Prvi pregled kod ginekologa

Da li znate kada je vreme za prvi pregled kod ginekologa? Reproduktivno zdravlje i stupanje u seksualne odnose, ne bi trebalo da bude tabu tema u razgovoru izmedju majke i ćerke. Realnost je da postoji ustručavanje za priču na tu temu sa roditeljima, posebno u adolescentnom periodu.Zato prvi odlazak kod ginekologa i ne mora isključivo da znači prvi ginekološki pregled, nego to može biti razgovor o ženskom zdravlju i polnim odnosima, odnosno o nekim temama o kojima vam je neprijatno da razgovarate sa roditeljima. Pre stupanja u intimne odnose svaka devojka treba da se informiše o zaštiti i kontracepciji.
Često devojke dolaze na prvi pregled kod ginekologa kada postoji problem sa menstrualnim ciklusom. Na primer izostanak menstrualnog ciklusa ili duže, te učestalo krvarenje. Na žalost, ne retko se na prvi ginekološki pregled dolazi, nakon stupanja u intimne odnose i kad već postoji neka polna bolest. Zato ne treba odlagati prvu posetu ginekologu.
Ne može se reći u kojoj godini života je pravo vreme da se prvi put ode kod ginekologa. To je individualno. Pravo vreme je od pojave prve menstruacije, pa do stupanja u polne odnose. Ako je devojka napunila 16 godina i nije još dobila prvu menstruaciju, treba da ide kod ginekologa. Isto tako, ukoliko postoji bilo kakav znak infekcije, bol, svrab ili peckanje treba se obratiti ginekologu. Ako imate 18 ili više godina, a još uvek niste bili kod ginekologa, svakako bi tebalo. Ako ste seksualno aktivni, a još niste bili kod ginekologa, ne odlažite pregled. Ako planirate upotrebu kontracepcije, a još niste bili kod ginekologa, takodjer je vreme za prvi odlazak.
Nakon prvog pregleda, neka vam postane praksa, da bar jednom godišnje idete kod ginekologa ili i češće ukoliko primetite bilo kakave probleme. To je od izuzetne važnosti za reproduktivno zdravlje svake žene, a osim toga važno je i zato što je u porastu broj malignih oboljenja, kao što su rak grlića materice i rak dojke. Uspeh u lečenju ovih bolesti zavisi od toga koliko se rano otkriju.