Šta je endometrioza, simptomi i lečenje

Endometrioza je stanje kada tkivo, odnosno ćelije endometrijuma, rastu izvan materice. U slučaju endometrioze, ovo tkivo može da raste premešteno bilo gde, uglavnom u trbušnoj duplji. Smatra se da endometriozu ima 5-10% žena. Javlja se uglavnom u reproduktivnom periodu žene, posebno od 25-35 godine, ali može se javiti u bilo kom uzrastu od puberteta do menopauze.

Simptomi endometrioze

Najčešći simptom je bol u maloj karlici. To je hroničan bol, koji se ispoljava i pri seksualnom odnosu, mokrenju i utiče na bolne menstruacije. Još neki od simptoma mogu biti konstantan umor, temperatura, glavobolja, bol u leđima i nogama, depresivnost i drugi. Može se desiti i da nema simptoma ili su blagi.

Endometrioza i sterilitet

Čest je slučaj, da žene koje se leče od steriliteta imaju endometriozu. Prema nekim statističkim pokazateljima to je čak oko 50%. Ali neće svaka endometrioza dovesti do steriliteta. Nije potpuno utvrđeno zašto endometrioza i na koji način dovodi do steriliteta. Veruje se da endometrioza može da blokira jajovod i spreči prolaz jajnih ćelija ili da utiče na hormonske promene i ovulaciju.

Dijagnoza endometrioze

Definitivna dijagnoza endometrioze se uspostavlja laparoskopijom i biopsijom žarišta. Ginekolog može da posumnja na endometriozu, ukoliko se pacijentkinja žali na pregledu i palpacijom. Ako nema karakterističnih simptoma, teško se može i otkriti.

Lečenje endometrioze

Lečenje se radi hirurški, medikamentima ili kombinovano. Lečenje može biti usmereno na neutralisanje bolova, kontrolisanje žarišta i lečenje steriliteta itd., pa u zavisnosti od toga zavisi i način lečenja.